Nordic cooperation

Sotilaskotijärjestöllämme on vuosikymmenien varrella ollut vaihtelevasti yhteyksiä mm. Ruotsiin, Tanskaan ja pienimuotoisesti myös Norjaan. Pohjoismaiset sotilaskotijärjestöt ovat pitkän historian ja perinteen omaavia organisaatioita, joiden keskeinen tarkoitus on tarjota monipuolista tukea ja palveluita sotilaille ja heidän läheisilleen.

Kansainvälinen yhteistyö vuosien varrella

Jo 1960-luvulla ymmärrettiin sotilaskotijärjestöjen yhteistyön merkitys voimavarana. Tällöin maiden edustajia kokoontui ensimmäisen kerran Pohjoismaiseen sotilaskotikonferenssiin, jonka tavoitteena oli tutustuttaa Suomen, Ruotsin, Tanskan sekä Norjan sotilaskotijärjestöt toisiinsa ja toistensa työhön. Myönteisten kokemusten innoittamana konferensseja järjestettiin jatkossa kolmen vuoden välein vaihtelevasti eri Pohjoismaissa ja paljon hyviä ajatuksia ja pohdintoja vaihdettiin osallistujien kesken esimerkiksi yhteistyöstä varusmiesten ja puolustusvoimien kanssa, tulevaisuuden näkymistä ja käytännön sotilaskotityöstä.

Myös Suomi emännöi menestyksekkäästi sotilaskotikonferensseja vuosien varrella. Esimerkiksi vuonna 1987 kokous järjestettiin Niinisalossa, jolloin vieraat pääsivät osallistumaan valtakunnallisten sotilaskotipäivien viettoon Säkylässä noin 1000 suomalaisen sisaren kanssa. Kyseisten päivien aikana vieraat pääsivät tutustumaan mm. sotilaskotiauton toimintaan, mikä innoittikin ruotsalaisia hankkimaan itselleen ensimmäiset sotilaskotiautonsa.

Yhteistyön kehittäminen avainasemassa

Viime vuosina olemme entisestään vahvistaneet yhteistyötä muiden Pohjoismaisten sotilaskotijärjestöjen kanssa. Varsinkin Ruotsin sotilaskotiliiton,
Svenska soldathemsförbundetin, kanssa yhteydenpito on ollut tiivistä ja tavoitteena onkin muokata yhteistyötä ajan myötä tavoitteelliseksi, konkreettiseksi toiminnaksi. Yhteistyö perustuu kumpaakin maata yhdistäviin arvoihin, samankaltaisiin tarpeisiin ja haluun tarjota laadukkaita ja monipuolisia palveluita varusmiehille. Myös Tanskan sotilaskotijärjestön, KFUM’s Soldatermissionen, kanssa yhteydenpito on säännöllistä.

Pohjoismaiset sotilaskotijärjestöt ovat ymmärtäneet, että yhteistyöllä saavutetaan enemmän ja voidaan parantaa ja tehostaa toimintaa. Hyväksi todettujen käytänteiden jakaminen on poikinut puolin ja toisin toiminnan kehittämistä.

Svenska soldathemsförbundetilla on tapana kiittää ja palkita henkilöitä, jotka ovat antaneet merkittävän panoksensa sotilaskotitoimintaan ja sen kehittämiseen. Näin myös vuonna 2023, kun puheenjohtajamme Anne-May Asplund sai – ensimmäisenä ulkomaalaisena – kultaisen ansiomitalin numero 30.