Soldathemsverksamhet i Norden

Vi har under årtionden haft kontakt bland annat med Sverige, Danmark och i mindre utsträckning även Norge. De nordiska soldathemsorganisationerna är organisationer med en lång historia och tradition, vars huvudsakliga syfte är att erbjuda omfattande stöd och tjänster till soldater och deras anhöriga.

Internationellt samarbete genom åren

Redan på 1960-talet insåg man vikten av samarbete mellan soldathemsorganisationerna som en resurs. Ländernas representanter samlades för första gången till en nordisk soldathemskonferens, vars mål var att föra samman soldathemsorganisationerna i Finland, Sverige, Danmark och Norge och introducera dem för varandra och deras arbete. Inspirerade av de positiva erfarenheterna hölls konferenser därefter vart tredje år, varierande i de olika nordiska länderna, och många bra idéer och erfarenheter delades mellan deltagarna.

Även Finland stod framgångsrikt som värd för soldathemkonferenser genom åren. Till exempel år 1987 hölls mötet i Niinisalo, där gästerna fick delta i de nationella soldathemsdagarna i Säkylä tillsammans med cirka 1000 finska medlemmar. Under soldathemsdagarna fick gästerna bland annat bekanta sig med verksamheten i en mobil enhet, vilket inspirerade svenskarna att skaffa sina första ”mackabilar”.

Utvecklingen av samarbetet i fokus

De senaste åren har vi ytterligare stärkt samarbetet med de andra nordiska soldathemsorganisationerna. Speciellt kontakten med Sveriges soldathemsförbund, Svenska Soldathemsförbundet, har varit aktivt, och målet är att utveckla samarbetet till att bli målmedveten och konkret verksamhet över tid. Samarbetet grundar sig på gemensamma värderingar, liknande behov och viljan att erbjuda mångsidiga tjänster av hög kvalitet till värnpliktiga. Även kontakten med den danska soldathemsorganisationen, KFUM’s Soldatermission, är regelbunden.

De nordiska soldathemsorganisationerna har förstått att samarbete innebär att man kan förbättra och effektivera verksamheten. Att dela med sig av beprövade metoder har lett till utveckling av verksamheten.

Svenska Soldathemsförbundet har som tradition att tacka och belöna personer som har gjort en betydande insats för soldathemsverksamheten och dess utveckling. Så var det också år 2023, när vår ordförande Anne-May Asplund – som den första utlänningen – tilldelades guldmedalj nummer 30 för förtjänstfullt arbete.